Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
 

 Clubproject 2009 Quild

 
Op de volgende data komen we hiervoor bij elkaar:
7 en 21 februari en 7 maart.
 
Korte uitleg.
De Quild (variatie op de Flagkite) is opgebouwd uit vierkanten, 6 vierkanten in de breedte en 8 vierkanten in de lengte.
Onder- en bovendek worden gescheiden door een rand die 1 vierkant dik is. Aan beide achterste hoeken wordt een tunnelbuis bevestigd, die overgaat in één enkele tunnelbuis. Helemaal achteraan worden enkele “potjes of emmertjes” ingewerkt.
Onder- en bovendek worden onderling verbonden met dunne lijntjes die op elke kruising (van de vierkanten) worden verknoopt.
Die lijntjes hebben allemaal dezelfde lengte. De vlieger is overal even dik. Het bovendek wordt aan de voorzijde verlengd.
In de buitenste zoom wordt een touwtje mee gestikt waaraan we lijntjes bevestigen die ook aan het onderdek worden geknoopt.
Deze lijntjes maken we korter dan de andere. Hiermee stellen we de luchtinlaat in.
Samen met de toomafstelling zorgt dit voor een stabiele vlucht.
Voor dit project hebben we weer een (ver)bindende factor bedacht.
De buitenste rand van het boven- en onderdek dient te worden uitgevoerd in zwart.
Het middenvlak is dan 4 bij 6 vierkanten groot en kan naar eigen inzicht worden ingevuld; voorzien van een applicatie, gekleurde vlakken of een mooi patroon.
De zwarte rand omlijst dit vlak en accentueert het.
 
De formaatkeus van  de vlieger laten we over aan de bouwer. Het principe wordt in de tekeningen verwerkt, die op de eerste bouwmiddag worden uitgereikt. De vlieger is in verhouding groter te maken, naar keus van de deelnemers. Hierop dienen wel de materiaalhoeveelheden te worden aangepast.
 
Om een indicatie te geven van de hoeveelheid stof die wordt gebruikt:
  • Een vlieger van 225 x 300 cm (vierkantjes zijn dan 40 x 40 cm, maat is incl. 7 mm zoom), waarbij het binnenvlak volledig wit is: 13 meter zwart en 6,5 meter wit. Uitgaand van 1,5 meter stofbreedte. Daarbij komt nog een klos toomlijn (kan dacronlijn of polyesterlijn zijn) van 1,5 mm.
  • Een vlieger van 129 x 172 cm (vierkantjes van 23 x 23 cm, maat is incl. 7 mm zoom), waarbij het middenvlak ook volledig wit is vergt: 7 meter zwart en 2 meter wit. Ook hier is een stofbreedte van 1,5 meter gebruikt.
Voor die deelnemers die reeds weten welke maat ze gaan bouwen, is het mogelijk (aan te raden) om vóór aanvang van de bouwactiviteiten thuis te starten met het uitsnijden van de 64 zwarte vierkanten.
Maak hiervoor een mal die perfect haaks is. Controleer dit door de diagonalen te meten. Die dienen even lang te zijn. Een goede mal maakt dat je maatvast kan werken. Afwijkingen blijven zo minimaal!
 
Mocht je vragen hebben over deze vlieger, de maatvoering die jij wil gebruiken (als die afwijkt van de voorbeelden) etc., neem dan contact op. Verdere informatie zal volgen bij de start van het project op zaterdag 7 februari.
 
Jan van Leeuwen